maanantai 8. huhtikuuta 2013

Kompostiastian metsästystä ja purjojen tiivistyskoulinta

Kompostiastiat hakusessa ja matokompostoriharkintaa

Meillä kompostoidaan kaikki keittiöjäte. Tällä hetkellä meillä on neljän litran Tupperware Kvartetti kompostiastiana. Se on toimiva ja kätevä, kun sen voi pestä tiskikoneessa. Esteettinen silmäni kuitenkin etsisi jotain paremmin sisustukseen sopivaa, astia kun on aina keittiön pöydällä näkyvissä. Niinpä löysin tällaisia. Näissä on sisällä irrallinen  muovisanko ja kannen alla aktiivihiilisuodatin hajuhaittojen ehkäisemiseksi (mitä ne on?) Mitä luulette, olisiko tämmöisille ostajia, jos päättäisin näitä tuoda maahan?
iipsrv.fcgi (2000×2000)cleanairgardening_2110_2221101.jpg (348×453)CompostPailStainless_l.jpg (260×260)

Kolmitasoinen matokompostori. Kuva valmistajan.
Matokompostoria myös olen harkinnut meille tulevien kanojen tuoreiden herkkupalojen tuottamiseksi vuoden ympäri. Kesällä meillä kyllä matoja piisaa tontin täydeltä, mutta talvellakin niitä voisi olla mukava tarjoilla. 

Meillä tulee biojätettä niin paljon, että Biolanin 220 litran lämpökompostori ei ihan ehdi kaikkea käsitellä talven aikana. Jäätymään ei lämpökompostori meillä pääse juuri tuon jatkuvan jätelisäyksen takia, mutta tyhjentäminen talvella on vähän turhaa hommaa, kun siinä lämmöt laskevat niin paljon.

Todennäköistä tietenkin on, että kanojen kanssa kompostin koko riittäisi hyvin jopa meidän perheelle. Mutta mukavahan se on uusia asioita kokeilla, ja tämä olisi kuitenkin hyödyllinen lisä jätteenkäsittelyyn ja lapsille mukava tarkkailtava. Tuon suotonesteiden helpon talteenoton takia on tuollainen matokompostimalli on minulla ollut mielessä. Meillä tämä sijoitettaisiin lämpimään autotalliin jonkinlaisen kaukalon päälle. Näitäkin voisin yritykseni puitteissa tuoda maahan, jos olisi kiinnostusta muillakin kuin minulla. Itselleni joka tapauksessa otan tällaisen testiin. Tämä toiminee pihallakin maaliskuusta marras-joulukuulle, mutta jäätynee täällä sitten. Tai saa nähdä, kuinka käy. Yleensä matokomposteja pidetään sisätiloissa.

Purjojen tilansäästökoulinta

Puutarha.netistä luin purjonkasvatuksesta jo aiemmin. Siellä oli esitelty tapa, kuinka taimia saa paljon hyvin pieneen tilaan. Kas näin se tapahtui:

Avasin kolmen litran muovipussin molemmista sivusaumoistaan. Taitoin koko pituudeltaan keskelle taitoksen. Taitokselle leikkasin yrttisaksilla viiltoja vedensaannin mahdollistamiseksi.(Tietenkin mikä vaan teräase käy, mutta tuolla ne nyt tuli helposti.)  Taitoskohdasta ylöspäin sirottelin ehkä sentin kerroksen multaa. Sitten irrottelin viitisenkymmentä purjontainta ja levittelin ne mullan päälle. Sen jälkeen sumuttelin mullan kosteaksi ja laitoin taimien päälle samanlaisen kerroksen multaa kuin niiden allakin oli. Senkin multakerroksen sumuttelin kosteaksi. Lopuksi taitoin muovin multakerroksen päälle ja rullasin koko komeuden niin kuin kääretortun. Ja niin oli koulinta ja tiivistys tehty.

Alemmassa kuvassa siis n. 50 kappaletta purjontaimia yhdessä puolen litran rasiassa. Kosteus ei pääse tuosta juurikaan haihtumaan, mutta jos pääsee, niin astian kautta voi kastella. 

Ja tässä syy, miksi kaikki mahdolliset tiivistyskeinot pitää ottaa käyttöön. Valoisa tila alkaa olla kortilla. Tänään lisäsin työpöydälle vanhan kenkätelineen, niin sain vähän lisää pinta-alaa taimia varten.







4 kommenttia:

  1. Pahoin pelkään, että jos joskus saadaan järkättyä niin, että koko kesän ajan maalla olisi joku talon( ja kasvien) vahtina, niin meidänkin talo olisi keväällä täynä purkkia ja purnukkaa. Nyt saa kuitenkin onneksi vielä levätä, kun kasvit viljelykset ehtisi kuitenkin kuivua(tokikaan näin ei ole isäni papujen yms kanssa, mutta silti olen päättänyt näin uskotella ainakin vielä pari vuotta:)) Täytyy sitä kuitenkin pitää ajatusta takaraivossa, jotta on sitten mahd valmis piipertäjä kun sen aika koittaa. Mutta siis asiaan; tuo kompostiastia näyttää ihan tosi kivalta! Meillä kompostijäte on roskiskaapissa etummaisessa sangossa, mutta hajuahan tuo ei pidä lain, eikä ole ihan se kätevinkään tapa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo puutarhahulluus on leviäväistä sorttia, sitten kun tartunnan saa. Meilläkin oli ennen tuota tupperia kompostisanko roskakaapissa, mihin laski myös tiskikoneen viemäri. Ensinnäkin liian iso astia ja toisekseen liian lämmin paikka, mistä syistä johtuen jäte tiivistyi, lämpeni ja alkoi haista.

      Poista
  2. En ole ennemmin kuitannutkaan, että käyn kiinnostuneena lukemassa kirjoituksiasi. Itse kun olen aivan epäkäytännöllinen ja saamaton puutarhaihminen, mutta jostain haaveilen kuitenkin, niin on tosi mielenkiintoista lukea kokeiluistasi. Sä olet kyllä nuitten määriesi kanssa jo aivan professionaali. Matokomposti kiinnostaa lasten ja mato-onginnan takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun käyt lukemassa :) Joo päätellen siitä, miten innokkaasti pihalta kesäisin matoja ym. elättejä kaivetaan, olisi komposti kiinnostava havaintokohde.

      Poista