sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Vihertää jo reippaasti

Kasvuvauhdissa pääsiäisenä

Valon määrä on selvästi lisääntynyt. Tein sellaisen myönnytyksen, että siirsin ompelukoneeni pois ikkunan edestä ja annoin tilaa pikkutaimille. Kyllä se valo näyttää tekevän hyvää kasveille. Tasan kaksi viikkoa sitten kylvetyt basilikat tekevät toista lehtiparia. Pitää ruukuttaa nämä pian tilavampiin oloihin. Sitä vain edeltää ruukunpesu-urakka. Viime kesänä odottelin sitä kaunista hellepäivää, jolloin olisin laittanut isot saavit täyteen mäntysuopavettä ja pessyt ruukut valmiiksi kevättä varten. Sitä hellepäivää ei sitten tullut tai jos tulikin, niin tein silloin jotain muuta.

Pari päivää sitten siirsin hajakylvetyt timjamit omiin astioihinsa. Ovat vieläkin liian tiheässä, mutta eiköhän noista harvennusleikkauksilla tule syötävää. Timjamit ovat tuossa takarivissä maitopurkeissa. Etualalla puolestaan on pari pinkin pelargonian pistokasta, jotka ostin Honkasen puutarhalta, sekä pari vaaleanpunaista lumihiutaletta. Olin kaupassa latonut kennoon jo yli kymmenen tainta, kunnes muistin vakaan aikomukseni, etten oikeastaan osta uusia kukkia tänä kesänä. Lumihiutaleet ovat välttämättömyys amppeliin ja pinkit pelargoniat samoin. Viimekesäiset pinkit Toscana Verat nimittäin näyttävät kuivaneen kellarissa kuoliaaksi asti. Harmi! Ne eivät muutenkaan lähteneet mihinkään kasvun lentoon, niin suurta iloa ei niistä kerennyt kaikenkaikkiaan olla. Mutta jospa näistä nyt saisin varjeltua isommat yksilöt talvenkin yli. Ainakin ovat nyt hyvässä kasvuvauhdissa jo. Sen tein erilailla, että poistin pistokasta ympäröineen kuitukankaan, joka ei näytä ainakaan parissa vuodessa maatuvan. Jospa nyt pääsisivät sitten juuretkin parempaan kasvuun.

En ole aiempina vuosina edes havainnut, että puutarhamyymälätkin myyvät noita pistokkaita. Hinta oli vain 1,50/kpl. Postimyynnistäkin saa monenlaisia pistokkaita, mutta ainahan niihin vielä postikulut tulee päälle. Viime keväänä kokeilin ensimmäistä kertaa postimyyntitaimiakin, ja ihan hyvin sekin systeemi näyttää toimivan.

Taimiholistit varmaan ymmärtävät, miten hankalaa oli, kun Tokmannilta olisi saanut kolme pioninjuurakkoa vitosella. Jätin kuitenkin sinne. Viime kesänä juurruttelin tarjoustaimista uusia pioneita, niin jospa ne jo tänä kesänä täyttäisivät kukkapenkkiä niin, ettei uusia taimia enää tarvisi. Kukkapenkkejä en ajatellut siis enää laajentaa (jokainen tietää, miten kuolleena syntynyt ajatus tämä on), vaan keskittyä syötävän kasvattamiseen enemmissä määräin. No tämä jää nähtäväksi.

Omista valkoisista talvetetuista pelargoneista napsin pistokkaita. Näyttävät ainakin toistaiseksi kovin elinvoimaisilta. Basilikastakin nappasin pari pistokasta ihan koemielessä. Tuo on siis ihan kaupan ruukkubasilikasta, mutta kasvi se on sekin, joten periaatteessa basilikan pitäisi lähteä tuosta nyt versomaan juuria.

Tomaatit ovat kovastikin jo koulintakypsiä, kun tarhuri vain innostuisi. Ahdasta alkaa olla ja pituuttakin taimissa enempi kuin tarpeeksi. Taidan maitopurkeista tehdä korkeita astioita, joihin koulin nuo hujopit. Eipä juuri eroa ole lajikkeiden kasvussa.

Etualalla rasiassa on rucolaa, joka on kyllä hurjan nopea itämään. Tuo kylvös on ehkä neljä päivää vanha. Täytyy nyt tänä vuonna kyllä kehittää joku suuri tiivis lasikupu, millä sen saa suojattua. Turkasen kirpat ovat niin ahneita rucolalle, että siitä ei luomutarhuri kyllä tykkää. Nyt muistankin nähneeni jossain sellaisen 5 litran lähdevesikanisterin leikattuna kasvukelloksi. Lasisia hienoja suojakupuja en tohdi kasvimaalle laittaa, voivat olla pian sirpaleina.

Nyt pitäisi tempaista jostain kunnollisia alustoja ruukuille ja ruveta koulintahommiin muutenkin. Grillitikkuihin nojailevat vesimelonintaimet eivät kohta enää kestä siirtelyä, jos nytkään. Maisseja siirtäessä ainakin yksi meni poikki niin, että napsahti. Vihje: Kylvä aina toiveikkaasti sopivankokoiseen ruukkuun. Kyllä ne siemenet yleensä itävät. Minä pessimistinä laitoin ne popcornmaissit liian pieniin kennoihin, niin kaunis kasvu tyrehtyi siirtovaiheessa tapahtuneeseen katkeamiseen.

Chilejä iti 4/4 ja pitäisi ruukuttaa ne jo. Kunhan saan ihkaensimmäisen led-kasvivaloni toivottavasti mahdollisimman pian, niin annan kiireisimmille taimille valoa 24/7, niin pääsevät kevään kyytiin ajoissa, vaikka minä kylvinkin ne myöhässä. Ledilampulla ei tuo sähkönsyönti ole energia- tai kustannuskysymys, niin varmasti raskiikin tuon valoannostuksen antaa.

Kuistilla vanhassa pyykkilaatikossa on muuten perunankukat nupullaan. Jos näin on nyt, niin kai me tänä vuonna saadaan aika aikaisin uusia perunoita! Oikein hyvää pääsiäistä kaikille. Valo voittaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti