torstai 21. maaliskuuta 2013

Pitkän harkinnan tulosta

Puutarhurin muisti

Vihdoinkin ryhdyin tässä asiassa tuumasta toimeen. Blogin perustaminen on ollut mielessä pari vuotta, sillä näin saa ainakin itselle muistiin puutarhapäiväkirjan. Vaikka aina syksyllä kuvittelee, että hyvin tämän muistaa vielä keväällä niin eipä kyllä muista, ei.

Äskettäin kävin ruokakaupassa ja tietenkin siemenhyllykkö veti kovasti puoleensa. Näin siellä salkopapupussin Neckarköningin, ellen väärin muista. Ja siitä muistui mieleen, että viime elokuussa Avoimet puutarhat -päivässä kokenut puutarhaharrastaja kehui jonkun papulajikkeen maailman parhaaksi. Eikä minulla ole nyt mitään muistijälkeä, mikä se mahtoi olla. Toivotaan, että se oli tuo. Ostin sitä joka tapauksessa yhden pussin. Ja ruohosipulia ja vielä yhden tomaatinsiemenpussin. Tuhlasin siis pari euroa. Tai siis investoin. Ihan varmasti tulee reilulla eurolla syötyä papuja ja varmaan tomaattejakin. Ynnä tietysti ruohosipulia. Puhdasta säästöä siis odotettavissa.





Esikasvatukset aloitettu

Esikasvatukset aloitin viime viikonloppuna.Tänä vuonna toista kertaa saan maissit omista siemenistä. Kolme vuotta sitten ostin Sweet Nugget -siemenpussin Exotic Gardenilta. Tein sinä vuonna puolesta pussista suorakylvön, kun olin vähän myöhään asialla. Ehti silti tulla satoakin. Niistä otin kypsimpiä jyviä talteen ja testasin seuraavana vuonna. Hyvin kasvoivat ja juhlin mielessäni hurjaa säästöä. Kolmen euron pussista sain toisena vuonna jo kolminkertaisen määrän siemeniä.

Siemenissä noin muuten oli käynyt surkea kato, kun siimahäntä oli päässyt kellarissa syömään varastoitani. Ostan enimmäkseen syksyn alennusmyynnistä siemenet, niin taloudellinen vahinko ei ollut suurensuuri. Mutta se harmitti, kun samassa syssyssä olivat menneet matkamuistoina tuomani italialaiset tomaatinsiemenet, joista onnistui sato ihan hyvin viime kesänä. Onneksi lähisuvussa on ainakin yksi puutarhahullu, jolle olin samoja tomaatinsiemeniä myös tuonut tuliaisiksi. Hän lupasi minulle pari tainta Coer de Beufiä (suurin tomaatti viime kesänä painoi 650 g, joten haluan juuri tuota lajiketta!) ja Costoluto Florentinoa, kauneinta näkemääni tomaattia. Niistä täytyy kyllä sitten siemenet tallettaa visusti sisätiloihin. Muutenkin omavaraisuus siemenissä on pidemmän tähtäimen tavoitteena, mutta askel kerrallaan.


Listailen tähän näitä kylvöjä, niin pysyvät muistissa ja voin raportoida, miten sitten itivät ja millaisia kokemuksia on onnistumisesta. Kasvualustana käytän perliitillä kuohkeutettua luomua kylvömultaa, astioina mitä milloinkin. Muutamia minikasvihuoneitakin on tullut hankittua. Lämpöä vaativat laitan leivinuunin päälle, ja tehokkaalta näyttää. Tomaatit, joiden itämisajaksi sanottiin 7-10 päivää, ovat jo parissa päivässä itäneet. Muut saavat tyytyä kodinhoitohuoneen vaihteleviin oloihin. Välillä viileämpää ja välillä trooppisempaa, kun vanhanmallinen kuivausrumpu tuottaa lämpöä.

Tomaatit 17.3.2013
Tiny Tim
Bloody Butcher, hyvin varhainen pensastomaatti
Outdoor Girl, varhainen pensastomaatti
Moneymaker, avomaantomaatti
Black Cherry, kirsikkatomaatti
Kirsikkatomaatti Sweet 100F1
Luumutomaatti Incas
Oxheart pihvitomaatti

Yrtit 17-19.3.2013
Basilika Bascuro
Basilika Emily
Basilika Basilico Violetto
Kreikanmeirami (origanum vulgare ssp. hirtum)
Kähäräpersilja
Punahierakka
Rosmariini
Ryytisalvia (salvia officinalis)
Sitruunaruoho (cymbopogon citratus)
Timjami (thymus vulgaris)

Muut 17.-19.3.
Purjo Autumn Giant
Chili Fuego 
Vesimeloni Sugar Baby, iti parissa päivässä
Pupunhäntäheinä (mikä lienee suomeksi) Lagurus ovatus
Koeidätykset omista Sweet Nugget -lajikkeen maissinjyvistä, itivät kahdessa päivässä
Koeidätys luomuista popcorninsiemenistä, tekevät itua, mutta saa nähdä, kasvavatko
Jämäpussi kesäpäivänhattua

Kanakuumottelua

Ensi kesälle on mielessä myös kanojen hankkiminen. Sitä varten hankin alkuvuodesta pari opusta. 


Robert & Hannah Litt: A Chicken in Every Yard
Tässä on nopeasti luettuna paljonkin perustietoa kananhoidosta, mutta esimerkiksi lajiesittelyt hypin yli. Minulla on havitteilla ihan suomalaisia maatiaiskanoja.

Jessi Bloom: Free-range chicken gardens
Uskomattoman esteettinen kirja, jonka upeat valokuvat on ottanut Kate Baldwin. Hankinnan pääasiallinen syy oli mainostus siitä, että kirjassa on tietoa, mitä kasveja kanat rakastavat (=syövät hetkessä) ja mitä ehkä eivät. No en nyt ole sen pidemmälle ehtinyt kuin selaillut vain, ja muistan, että kuunliljat ja lehtikaalit joutuvat hetkessä kanojen ahnaaseen kitaan. Mutta lukuaikaa odotan innokkaasti. Parasta siis lähteä lukemaan, eikä lykätä asiaa sen enempää. 

4 kommenttia:

  1. Oi että, ihana kun aloitit blogin! Mä tuun innolla lueskelemaan. Oma viherpeukalo on lähellä kämmenen keskipistettä, joten tuun hakemaan fiilistä ja inspiraatiota täältä. Näillä näkymin mun pihakoko tulee pienenemään lähiaikoina kolmannekseen nykyisestä, mutta eiköhän sinne jonkun kivan istutuslaatikkopuutarhan saa silti laitettua. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun liityit lukijaksi! Puutarhanhoito on ihmisten keksimää hommaa, ja pienellä pihalla siitä ei saa onneksi suurta tuskaa aikaiseksi.

      Poista
  2. Hyvältä näyttää! Mukava on lukea toisten aikaansaannoksista, itse kun olen ihan kukkalinjalla... No eipä kyllä tiluksetkaan ole suuren suuria... Kasvun ihmeitä odotellessa voit piipahtaa katsomassa minun aikaansaannoksiani osoitteessa sohvaneulomo.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun liityit lukijaksi! Kävin sun blogissa, ja jos nyt puhelimella oikein sain selattua, niin sekin on aika tuore tapaus. Kiinnostava kovasti kuitenkin! Minussakin asuu himoneuloja, mutta se joutuu aina näin keväisin paitsioon. Kesäneuleet eivät ole mulle koskaan iskeneet, niin tappio ei onneksi ole siinä suuri.

      Poista