sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Vihertää jo reippaasti

Kasvuvauhdissa pääsiäisenä

Valon määrä on selvästi lisääntynyt. Tein sellaisen myönnytyksen, että siirsin ompelukoneeni pois ikkunan edestä ja annoin tilaa pikkutaimille. Kyllä se valo näyttää tekevän hyvää kasveille. Tasan kaksi viikkoa sitten kylvetyt basilikat tekevät toista lehtiparia. Pitää ruukuttaa nämä pian tilavampiin oloihin. Sitä vain edeltää ruukunpesu-urakka. Viime kesänä odottelin sitä kaunista hellepäivää, jolloin olisin laittanut isot saavit täyteen mäntysuopavettä ja pessyt ruukut valmiiksi kevättä varten. Sitä hellepäivää ei sitten tullut tai jos tulikin, niin tein silloin jotain muuta.

Pari päivää sitten siirsin hajakylvetyt timjamit omiin astioihinsa. Ovat vieläkin liian tiheässä, mutta eiköhän noista harvennusleikkauksilla tule syötävää. Timjamit ovat tuossa takarivissä maitopurkeissa. Etualalla puolestaan on pari pinkin pelargonian pistokasta, jotka ostin Honkasen puutarhalta, sekä pari vaaleanpunaista lumihiutaletta. Olin kaupassa latonut kennoon jo yli kymmenen tainta, kunnes muistin vakaan aikomukseni, etten oikeastaan osta uusia kukkia tänä kesänä. Lumihiutaleet ovat välttämättömyys amppeliin ja pinkit pelargoniat samoin. Viimekesäiset pinkit Toscana Verat nimittäin näyttävät kuivaneen kellarissa kuoliaaksi asti. Harmi! Ne eivät muutenkaan lähteneet mihinkään kasvun lentoon, niin suurta iloa ei niistä kerennyt kaikenkaikkiaan olla. Mutta jospa näistä nyt saisin varjeltua isommat yksilöt talvenkin yli. Ainakin ovat nyt hyvässä kasvuvauhdissa jo. Sen tein erilailla, että poistin pistokasta ympäröineen kuitukankaan, joka ei näytä ainakaan parissa vuodessa maatuvan. Jospa nyt pääsisivät sitten juuretkin parempaan kasvuun.

En ole aiempina vuosina edes havainnut, että puutarhamyymälätkin myyvät noita pistokkaita. Hinta oli vain 1,50/kpl. Postimyynnistäkin saa monenlaisia pistokkaita, mutta ainahan niihin vielä postikulut tulee päälle. Viime keväänä kokeilin ensimmäistä kertaa postimyyntitaimiakin, ja ihan hyvin sekin systeemi näyttää toimivan.

Taimiholistit varmaan ymmärtävät, miten hankalaa oli, kun Tokmannilta olisi saanut kolme pioninjuurakkoa vitosella. Jätin kuitenkin sinne. Viime kesänä juurruttelin tarjoustaimista uusia pioneita, niin jospa ne jo tänä kesänä täyttäisivät kukkapenkkiä niin, ettei uusia taimia enää tarvisi. Kukkapenkkejä en ajatellut siis enää laajentaa (jokainen tietää, miten kuolleena syntynyt ajatus tämä on), vaan keskittyä syötävän kasvattamiseen enemmissä määräin. No tämä jää nähtäväksi.

Omista valkoisista talvetetuista pelargoneista napsin pistokkaita. Näyttävät ainakin toistaiseksi kovin elinvoimaisilta. Basilikastakin nappasin pari pistokasta ihan koemielessä. Tuo on siis ihan kaupan ruukkubasilikasta, mutta kasvi se on sekin, joten periaatteessa basilikan pitäisi lähteä tuosta nyt versomaan juuria.

Tomaatit ovat kovastikin jo koulintakypsiä, kun tarhuri vain innostuisi. Ahdasta alkaa olla ja pituuttakin taimissa enempi kuin tarpeeksi. Taidan maitopurkeista tehdä korkeita astioita, joihin koulin nuo hujopit. Eipä juuri eroa ole lajikkeiden kasvussa.

Etualalla rasiassa on rucolaa, joka on kyllä hurjan nopea itämään. Tuo kylvös on ehkä neljä päivää vanha. Täytyy nyt tänä vuonna kyllä kehittää joku suuri tiivis lasikupu, millä sen saa suojattua. Turkasen kirpat ovat niin ahneita rucolalle, että siitä ei luomutarhuri kyllä tykkää. Nyt muistankin nähneeni jossain sellaisen 5 litran lähdevesikanisterin leikattuna kasvukelloksi. Lasisia hienoja suojakupuja en tohdi kasvimaalle laittaa, voivat olla pian sirpaleina.

Nyt pitäisi tempaista jostain kunnollisia alustoja ruukuille ja ruveta koulintahommiin muutenkin. Grillitikkuihin nojailevat vesimelonintaimet eivät kohta enää kestä siirtelyä, jos nytkään. Maisseja siirtäessä ainakin yksi meni poikki niin, että napsahti. Vihje: Kylvä aina toiveikkaasti sopivankokoiseen ruukkuun. Kyllä ne siemenet yleensä itävät. Minä pessimistinä laitoin ne popcornmaissit liian pieniin kennoihin, niin kaunis kasvu tyrehtyi siirtovaiheessa tapahtuneeseen katkeamiseen.

Chilejä iti 4/4 ja pitäisi ruukuttaa ne jo. Kunhan saan ihkaensimmäisen led-kasvivaloni toivottavasti mahdollisimman pian, niin annan kiireisimmille taimille valoa 24/7, niin pääsevät kevään kyytiin ajoissa, vaikka minä kylvinkin ne myöhässä. Ledilampulla ei tuo sähkönsyönti ole energia- tai kustannuskysymys, niin varmasti raskiikin tuon valoannostuksen antaa.

Kuistilla vanhassa pyykkilaatikossa on muuten perunankukat nupullaan. Jos näin on nyt, niin kai me tänä vuonna saadaan aika aikaisin uusia perunoita! Oikein hyvää pääsiäistä kaikille. Valo voittaa!

maanantai 25. maaliskuuta 2013

Itämisraporttia ja talvetusten tarkastelua


Itämisraporttia 25.3.

Tomaatit, kylvetty  17.3.2013

Kaikki alla olevat lajikkeet ovat itäneet hyvin ja kasvattaneet viikossa n. 3-5 cm vartta. Kaikki ovat vielä sirkkalehtiasteella. 

Tiny Tim
Bloody Butcher, hyvin varhainen pensastomaatti 
Outdoor Girl, varhainen pensastomaatti
Moneymaker, avomaantomaatti
Black Cherry, kirsikkatomaatti
Kirsikkatomaatti Sweet 100F1
Luumutomaatti Incas
Oxheart pihvitomaatti

Kuvassa lapsen oma istutus. Bloody Butcher -tomaatit kurottelevat basilikojen yläpuolelle. Nämä jaetaan parin päivän sisällä kahteen isompaan ruukkuun.


Yrtit 17-19.3.2013

Basilika Bascuro, Emily ja violetti basilika
Kaikki basilikat ovat itäneet hyvin, ovat 1-3 cm:n korkuisia ja vielä sirkkalehtiasteella.


Timjami (thymus vulgaris)
Kasvanut oikein mallikkaasti. Täytyy jakaa ruukkuihin parin viimeistään parin päivän sisällä.


Kreikanmeirami (origanum vulgare ssp. hirtum)
Itänyt ehkä harvakseltaan, mutta kuitenkin riittävästi tarpeisiini. Sentinmittaiset idut, sirkkalehdellä.

Sitruunaruoho (cymbopogon citratus)
Itänyt kytyisesti, vain kaksi hentoista itua nähtävissä koko pussillisesta. No ehkei pidä aliarvioida. Viime keväänä kasvatin todellista uskonkoettelijaa, keijunmekkoa. 

Kähäräpersilja, punahierakka, ryytisalvia (salvia officinalis)
Ei elonmerkkejä.

Rosmariini
Ei elonmerkkejä. Oli pahainen ottanut kiinni jääkaapin takaseinään, ja puolet mullasta oli jäässä. Saa nähdä, onko kohtaloksi koituva kylmäkäsittely.


Muut 17.-19.3.

Chili Fuego ja popcorn-maissi
Chili Fuego, kaikki neljä siementä itivät ja ovat nyt n. 4 cm mittaisia ja sirkkalehtiasteella. Ruukutan parin päivän sisällä.

Koeidätys luomuista popcorninsiemenistä. Kolmaskin aiemmin laitettu koejyvä on itänyt.


Pupunhäntäheinä
Pupunhäntäheinä (mikä lienee suomeksi) Lagurus ovatus -> vihertää melkein kuin rairuoho. Kiva, tästä voi tulla mukava koristus.

Vesimeloni Sugar Baby iti leivinuunin päällä parissa päivässä. Nyt aika honteloita melkein kymmensenttisiä taimia, ei vielä muita kuin sirkkalehdet.

Koeidätykset omista Sweet Nugget -lajikkeen maissinjyvistä itivät kahdessa päivässä. Nyt niissä on  noin viisisenttiset taimet.

Purjo Autumn Giant ja kesäpäivänhattu  eivät  osoita elonmerkkejä.

Talvetusten tarkastelua


Kuvassa rösöttävä pelargonia on viettänyt pari talvea kellarissa tätä ennen. Siellä on reilu 10 astetta lämmintä ja aivan pimeää. Tai keinovaloa on silloin tällöin, mutta ei mitään erityisesti kasveille tarkoitettua. Nämä ovat olleet nyt muutaman päivän valoisalla viileähköllä kuistilla. Vettä olen antanut pari kertaa. 

Rankasti tuosta saa nyt leikata, että saa tanakan ja tuuhean kasvin. Otan latvuksista kuitenkin pistokkaita, sillä ei kai kukkia liikaa varsinaisesti voi olla. Nyt kun en tänä vuonna esikasvata kukkia (paitsi yritän taas samettikukkia), niin pelakuita saa olla niin paljon, että niitä joutaa perennapenkkien aukkopaikkoihinkin. Tämä on valkokukkainen lajike, joten se sopii ihan mukavasti kukkapenkkiinkin valoa tuomaan. Lajiketta en tälle pelakuulle muista, ihan jostain Prisman puutarhamyymälästä sen taisin ostaa.

Viime keväänä tilasin Kodin Kukilta kuvastoihastuksen perusteella Holly's Beauty -jättiverenpisaraa. Kukat nyt olivat taas kovin erivärisiä kuin kuvastossa, mutta kauniita, vaaleanpunaisia, ja kämmenen kokoisia. Otin nämä kokeeksi myös kellariin talveksi, sillä periaatteessa haluan olla kukissakin ekopuutarhuri ja talvetan kaiken, minkä osaan sen sijaan, että ostaisin uudet kesäkukat vuosittain.

Nämä tekivät pimeässä ollessaan muutaman kukan noista rupuisennäköisistä varsista. Kukat olisi pitänyt nyppäistä pois, mutta en minä muistanut. Nyt saksin risuisia kukkia vähän pienemmäksi niiltä kohdin, missä ei vielä vihertänyt. Jospa niistä taas kukat saisi. Vasemmanpuolimmaisissa ruukuissa on verenpisaran lisäksi kaunosilmänrangat. En viitsinyt niitä syksyllä repiä ruukusta pois, kun olisivat mahdollisesti vahingoittaneet myös verenpisaran juuria. Noistakin saattaa vielä kasvua lähteä, kun varsi oli hyvin puutunut, muttei kuivanrapsakka.


Muita talvettamiani ovat gladioluksenmukulat ja daalianjuurakot. Kuvissa esiintyy viimekesäisiä kukkasia.  Gladioluksia kävin viime viikolla katsomassa. Olin unohtanut niistä tavallisesti lisäämäni turpeen pois. Olin nostanut ne varsineen ämpäreihin. Mukulat olivat imeneet talven aikana kaiken nesteen ja ravinteen sisäänsä ja kuivahtaneet ilman sitä turvetta. Uskoakseni ne silti lähtevät ihan hyvin kasvuun, kunhan pääsevät kosteaan multaan. Mullanhakureissulla kysyin ammattipuutarhurilta, niin hän sanoi esikasvatuksen olevan turha vaihe gladioluksilla. Aiempina vuosina olen esikasvattanut nekin, mutta jospa nyt laittaisin suoraan penkkiin vain ja harsoa päälle puutarhurin ohjeen mukaan. Viikkoa-paria aikaisemmin voi kukkia tulla esikasvatuksen myötä, joten jospa niistä ehtisi nauttia sittenkin. 



Daalianjuurakot ovat jo sen kokoisia, etten mahdu niitä enää esikasvattamaan. Talvetin ne kohtuullisen isoissa pahvilaatikoissa, paitsi pienimmät mahtuivat vielä ämpäriin. Pienimpiä voisikin ehkä esikasvattaa, kun niitä voi vielä siirrellä. Isompia käsitellään isolla puutarhalapiolla ja kottikärryllä. Syksyllä taitaa pitää ottaa kirves avuksi juurakon jakamiseen, ettei tarvitse vaivata miestä nostamaan juurakoita maasta.


Pieni harmi näissä on, että juurakkopussia ostaessani olen saanut kolmenlaisia erilaisia daalioita samanlaisista pusseista. Yläpuolella olevissa kuvissa ovat molemmat muka Lucky Numbereita. Niitä ostaessani olen siis saanut vaaleanpunaisia jättikukallisia, matalia. Lisäksi kerrottukukkaisia pinkkejä noin puolimetrisiä, kerrottukukkaisia reilusti alle puolimetrisiä  ja yksinkertaisin kukin olevia n. 150 cm korkeita. Mielenkiintoista, ei siinä mitään. Mutta kun suunnittelee penkin värityksen ja korkeuserot jotenkin, niin aika erilaisia tulee näistä säkkisioista. No onneksi eivät ole olleet rumia kukkia mitkään, niin ovat vielä penkkeihin mahtuneet ja kellariin talvehtimaankin päässeet.

Vaikka olenkin hyvin innostunut ruuan kasvattamisesta, nautin valtavasti näistä ihmeellisen kauniista kukista. Kukkapenkkejä on tullut vuosien mittaan lisää penkin tai kahden vuosivauhtia. Minä en ole juuri ostomultaan panostanut, vaan teen kukkapenkit yksinkertaisesti sanomalehtitekniikalla nurmikon päälle. Ison kuopan kaivaminen ja sinne kuutiokaupallla ostomullan ajaminen on multakauppiaitten mainospuhetta. Tehkööt vain toki sillä tavalla kaikki, kenellä selkä ja lompakko kestää. Joillakin maaperillä se varmaan on myös oikein toimiva vaihtoehto. Mutta täällä savipellolla jos kaivaa ison kuopan, jonka täyttää mullalla, tulee siitä kunnon vesiallas, jossa mätänevät kyllä herkimpien kasvien juuret.
Lucky Number kolmeen kertaan. Mikä lienee oikeasti se lajike?

No lähtipäs se teksti nyt rönsyämään. Tätä on varmaan se innostuksesta johtuva tehokkuus. Mutta nurmikon päälle kasattavat kohokukkapenkit vain ovat niin nerokas idea, että en voi olla innostumatta siitä. Ideahan ei ole omani, ei suinkaan. Puutarhanetin keskustelupalstalta sen joskus  löysin ja sen jälkeen en ole muunlaisia kukkapenkkejä tehnytkään. Lapset vain häpeävät, kun joskus olen dyykkaillut paperinkeräyslaatikosta aamulehtipinkkoja, kun itse en sitä lehteä tilaa. Kyläillessä olen kans vaivihkaa kuikkinut paperinkeräyskoreja, ja jos ne näyttävät sisältävän sanomalehtiä, olen kyllä pyytänyt saada olla avuksi ja viedä siitä sanomalehdet pois. Yleensä ovat suostuneet!

Mutta jospa sitä tälle päivälle nauttisi vielä kupillisen kahvia, ja sitten voisi vaikka helpottaa ahtaudessa olevien timjamien elämää. Iloa ja valoa päivääsi!










lauantai 23. maaliskuuta 2013

Omaa popcornia?

Uskomatonta, mutta tämä ei jäänyt enää uskon asiaksi. Liotetuista luomupopcornin jyvistä oli lähtenyt 2/3 kasvuun. Nyt on pikku pakko saada se kasvihuone, että saa nämä kasvamaan.  Eri maissilajikkeita ei saa sekoittaa keskenään, niin näitä en voi jättää ulos samoihin tuuliin kuin erittäin makeat Sweet Nuggettini.
Grow food Not lawn -facesivulta näin ohjeita omien popcornin kasvattamiseen, niin kyllähän sitä pitää kokeilla. Istutusvaiheessa oli apuna yksi lapsista.  Jatkoa seuraa!

perjantai 22. maaliskuuta 2013

Itujen tarkkailua, vanhan muistelua ja puutarhafilosofiaa

Basilikankasvatuksen lyhyt oppimäärä

Eilen taisin siitä puutarhurin muistista... No olen tässä pari päivää ihmetellyt, miten voivat basilikat niin kovin epätasaisesti itää. Syy selvisi tänään. Violetit basilikathan ne siinä muka hitaasti itivät. Ei ole enää lähinäkö entisellään, ja violeti idunalut maastoutuivat niin tehokkaasti, että en huomannut mitään, enkä siis muistanut. Melkein yhtä pitkiä ne kuitenkin ovat kuin vihreätkin idut. Kyllä tästä nyt pitäisi basilikaa tälle kesälle riittää, ellen jotain töppää ja pahasti.

Haluatte tietenkin kuulla, miten noin hienosta alusta huolimatta voi epäonnistua. Enimmäkseen sillä lailla, että lähtee kesäaamuna jonnekin ja jättää avaamatta täysin manuaalisesti toimivan kasvihuoneen tuuletusluukun. Kun sitten iltapäivällä palaa, on kasvihuoneessa semmoinen reipas 40 astetta lämmintä. Tämän kun toistaa kohtalaisen säännöllisesti, niin karskimmatkin basilikat loukkaantuvat. No toinen tapa on sitten semmoinen, että unohtaa kastella basilikaruukkuja, niin niistä tulee kituliaita ja suorastaan väkeviä, eikä mitään makunystyröiden hellijöitä. Kolmas on semmoinen, että laittaa nätteihin ruukkuihin kulkuväylien reunamille. Metriset ja sen alle olevat ohikulkijat tönivät ruukut nurin ja tallovat päältä. Mutta olen minä onnistunutkin, monta kertaa ja basilikaa on syöty.

Basilika kannattaa säilyttää pakastettuna! Puutarhaperjantai-ohjelmassa suositeltiin pakastamaan eikä kuivaamaan. Sama koskee persiljaa. Ei muuta kuin tuoreena silpuksi ja pakastimeen pienissä pusseissa taikka isommassa pehmeämuovisessa astiassa. Siitä sitten saa tarpeen mukaan otettua "tuoretta" yrttiä ruokaan. Pakastetun ja kuivatun basilikan ero on valtava.

Kirjoittelen jossain vaiheessa tarkemminkin aiheesta, mutta mainitsen jo nyt. Kannatan kumppanuusviljelyä. Sen idea yksinkertaisuudessaan on kasvattaa lähekkäin kasveja, jotka hyötyvät toistensa seurasta. Istutan siis basilikoja aina myös tomaattien juurelle. Nyt koitin ensimmäistä kertaa laittaa jo taimikasvatukseen nämä kaverukset lähekkäin. Pari lapsista sai oman rasiansa. Ihan siis vain käytetty viinirypälerasia, jonka pohjalle laitetaan muovipussi estämään mullan varisemista. Fiksumpi tekisi niin, että laittaisi rasiat jollekin vadille, niin valuisi sitten ylimääräinen kasteluvesi pois. No minä en yleensä ole liikaa kasveja kastellut (ennemmin kärsivät kuivuudesta), niin teen sitten tällä tavalla. Tuossa lasten rasiassa on Bloody Butcher -tomaattilajike, joka on erittäin varhainen pensastomaatti. Niin lukee pussin kyljessä ja sitä toivon. Näkee sitten syssymmällä, miten oli.

Tomaatin itämiset

Ensimmäisinä kylvetyt tomaatit ovat sirkkalehtivaiheessa. Laitoin ne jo ikkunan eteen pöydälle valoa saamaan. Jospa loputkin sieltä sitten ponnistelevat, vaikka eivät koko aikaa saaneetkaan nauttia leivinuunin lämmöstä. Tuohon mittaan siis viidessä päivässä kuiviltaan laitettuna. Ehkä päivän olisi voinut nopeuttaa vielä täällä esitetyllä konstilla. Olen tuota metodia koittanut jonain vuonna, mutta nyt olen niin ajoissa liikkeellä tomaattien kanssa, että en sitten suuremmin viitsinyt enää itämistä tehostaa. En ole vielä hankkinut mitään kasvivalaisinta, joten ihan luonnonvalolla kasvattaessa on tomaateille aikaisin kylvöajankohta vasta maaliskuulla.

Tuohon minikasvihuoneeseen laitoin Tiny Tim -pensastomaattia ja Outdoor Girliä. Tähtäimessä oli laittaa aina kaksi siementä yhteen pottiin, ja toinen sitten pitäisi raskia nyppäistä pois. Viime yönä havahduin siihen todellisuuteen, että tälle keväälle ei ole toistaiseksi kasvihuonetta. On kyllä iso määrä ikkunoita, jotka saimme kaverin ikkunaremontin tieltä hakea pois. Enää täytyy suunnitella ja rakentaa siis. Hätätapauksessa kehitän vain jotkut talon eteläseinustalle laitettavat tunnelintyyppiset niistä, mutta toiveissa olisi kuitenkin ihan oikea nätti lasinen kasvihuone. Raporttia pukkaa sitten ihan varmasti, kun raportoitavaa on.

Ja sitä  vanhan muistelua

Kartta 2011
Olen peräti muistanut piirtää kahtena vuonna peräkkäin kartat kasvimaasta. Tämä on ollut varsin hyödyllistä parinkin syyn takia. Ensinnäkin jos kuva on suunnilleen mittakaavassa, niin voi suuntaa-antavasti laskea, montako mitäkin tainta voi ajatella istuttavansa. Ja jos tilaa ei ole, niin ruusukaaleja ei voi kolmea enempää laittaa. Semmoista se on. Toisekseen kun pitää tallessa useamman vuoden kartat, niin voi noudattaa vuoroviljelyn periaatteita.


No minulle on käynyt sillä lailla, että ihan joka vuosi on viljelyala laajentunut vähän kerrallaan. Aluksi taisi olla vain neljä viljelylaatikkoa, jotka teimme haavanrungoista. Sitten niitten viereen ruvettiin tekemään kohopenkkejä ja sitten tuli satoa enemmän ja naatteja kertyi ja nälkä kasvoi syödessä ja nurmikkovastaisuuteni lisääntyi ja tähän on tultu.

Näistä kartoista tarkkasilmäiset ainakin näkevät tuota kumppanuuskasvien ideaa. Mikähän siinä mahtaa muuten olla, että kasvit, joita syödään yhdessä, viihtyvät yhdessä? Ajatelkaa nyt sitä tomaatti-mozzarella-basilika -salaattia. Tai tomaattikastiketta, jossa on paljon basilikaa. Ja sitten minulla on semmoinen penkki, jonka olen nimennyt kurkkusalaatiksi. Sen takia, että siinä kasvatan kaveruksia avomaankurkku, tilli ja sipuli. Hyvin kasvaa ja hyvää tulee. 

Kartta 2012
Yhtenä ajatuksena kumppanuuskasvien kasvattamisessa on se, että luonnossakin kasvit kasvavat yleensä sellaisten kanssa, mistä ne hyötyvät eniten. En nyt symbioosia tarkoita, vaan että yksinkin kasvi menestyisi, mutta viihtyy paremmin jonkun toisen kanssa. Toinen ajatus taas on, että pieneltäkin alalta voi saada mittavan sadon, kun viljelyala voidaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Oikein hyvä esimerkki on tuo kurkkusalaattipenkki. Kurkuntaimien istutusväli on yleensä 20*80 cm. Eli taimille 20 cm etäisyyttä rivissä ja rivien väliin 80 cm. Mitä tilanhukkaa, jos pelkästään kurkkuja kasvattaisi! Kurkkujen väleihin voi hyvin laittaa tillin siemeniä ja sitten taas rivien väleihin sipulinistukkaita. Kasvutapojen eroavaisuuksien takia kaikille riittää elintilaa.

Kumppanuusviljelyn kanssa perinteinen mulloksella pitäminen ei oikein onnistu. Maa on liian täyteen istutettu, että sitä mahtuisi harailemaan. Mutta silloin otetaankin kehiin laiskan puutarhurin paras apukeino eli maan kattaminen. Rivivälit peitellään esim. ruohosilpulla, niin haraaminen jää täysin turhaksi. Maa pysyy kuohkeana katteen alla, ja katteesta liukenee myös tarvittavaa lannoitetta. Ja sekin vielä, että kate estää valtaosan rikkakasvien kasvusta.

Tässä sitten todellisia kuvia, joista olen karttaa hahmotellut.

 

Ja mitä niistä suunnitelmista sitten versoi...

 

Puutarhafilosofiaani

  • Sen pitää olla hauskaa
  • Sen pitää olla helppoa
  • Sen pitää olla esteettistä
  • Sen pitää olla mahdollisimman vaivatonta
  • Se voi maksaa jotain, koska harrastus maksaa, mutta
  • Se ei saa tulla liian kalliiksi
  • Epäonnistuminen sallittua, koska 
  • Oppiminen on arvokasta
  • Luontoa ei voi hallita
  • Luomua kautta linjan
  • Kohopenkit, kateviljely ja kumppanuuskasvit ovat ihan parhautta
  • Kierrätys on jees
  • Ruuankasvatus voittaa kevyesti nurmikonkasvatuksen
  • Omavaraisuus olisi hienoa
  • Hiilijalanjäljen soisin pienenevän
Nuo nyt ovat tuommoisia omaa puutarhanhoitoani koskevia väittämiä, joiden perusteella yleensä toimin. Availen noita varmaan myöhemmin, tai taitavat ne tulla esille muiden tekstien lomassakin. 

Tällaisen ajatusmaailmani kehittymiseen ovat tietenkin vaikuttaneet kovasti aikaisemmat kokemukseni puutarhahommista. Lapsena sain yliannostuksen suuresta savisesta kasvimaasta. Hoidin kyllä palkintojen toivossa 4H-palstaa ja palkintoja keräsinkin. (Niitä sai työtunneista, ei saavutuksista). Mutta 200 rivimetriä porkkanaa rikkaruohoisessa maassa on oikeasti ennemmin tuskaa kuin hupia. No ehkä sitä ei ollut aivan 200 metriä, mutta valtavalta määrältä se tuntui, kun piti kitkeä rikkaruohoja niitten mitättömien porkkanantaimien vierestä. Silti pidän äärimmäisen arvokkaana kaikkea sitä tietoa, mitä silloin kertyi kasvimaan hoidosta ja rohkeutta kokeilla uusia lajikkeita. 4H:ssa oli ainakin silloin nimittäin semmoinen valmis paketti erilaisia siemeniä, jotain harvinaisempiakin silloin tällöin joukossa, ja niitä sitten kasvatettiin.

Tällä vuosituhannella sitten omaa pihaa laittaessa olosuhteet ovat vaikuttaneet ajatuksiini ja toimintatapoihini. Kotimäki on aurinkoinen entinen heinäpelto, jossa oli ohkainen ruokamultakerros ja sen alla savea. Pihaa on laitettu pienellä budjetilla hitaasti ja vähän kerrallaan. Puutarhurilla ei saa olla liian kiire. 

Kävin iltahämärässä pihalla. Eteläseinustalla oli jo maata näkyvissä. Kevät ei petä tänäkään vuonna. Puutarhurilla on aina toivoa. 

Enkelipuutarhasta Eija's Gardenissa 







torstai 21. maaliskuuta 2013

Pitkän harkinnan tulosta

Puutarhurin muisti

Vihdoinkin ryhdyin tässä asiassa tuumasta toimeen. Blogin perustaminen on ollut mielessä pari vuotta, sillä näin saa ainakin itselle muistiin puutarhapäiväkirjan. Vaikka aina syksyllä kuvittelee, että hyvin tämän muistaa vielä keväällä niin eipä kyllä muista, ei.

Äskettäin kävin ruokakaupassa ja tietenkin siemenhyllykkö veti kovasti puoleensa. Näin siellä salkopapupussin Neckarköningin, ellen väärin muista. Ja siitä muistui mieleen, että viime elokuussa Avoimet puutarhat -päivässä kokenut puutarhaharrastaja kehui jonkun papulajikkeen maailman parhaaksi. Eikä minulla ole nyt mitään muistijälkeä, mikä se mahtoi olla. Toivotaan, että se oli tuo. Ostin sitä joka tapauksessa yhden pussin. Ja ruohosipulia ja vielä yhden tomaatinsiemenpussin. Tuhlasin siis pari euroa. Tai siis investoin. Ihan varmasti tulee reilulla eurolla syötyä papuja ja varmaan tomaattejakin. Ynnä tietysti ruohosipulia. Puhdasta säästöä siis odotettavissa.





Esikasvatukset aloitettu

Esikasvatukset aloitin viime viikonloppuna.Tänä vuonna toista kertaa saan maissit omista siemenistä. Kolme vuotta sitten ostin Sweet Nugget -siemenpussin Exotic Gardenilta. Tein sinä vuonna puolesta pussista suorakylvön, kun olin vähän myöhään asialla. Ehti silti tulla satoakin. Niistä otin kypsimpiä jyviä talteen ja testasin seuraavana vuonna. Hyvin kasvoivat ja juhlin mielessäni hurjaa säästöä. Kolmen euron pussista sain toisena vuonna jo kolminkertaisen määrän siemeniä.

Siemenissä noin muuten oli käynyt surkea kato, kun siimahäntä oli päässyt kellarissa syömään varastoitani. Ostan enimmäkseen syksyn alennusmyynnistä siemenet, niin taloudellinen vahinko ei ollut suurensuuri. Mutta se harmitti, kun samassa syssyssä olivat menneet matkamuistoina tuomani italialaiset tomaatinsiemenet, joista onnistui sato ihan hyvin viime kesänä. Onneksi lähisuvussa on ainakin yksi puutarhahullu, jolle olin samoja tomaatinsiemeniä myös tuonut tuliaisiksi. Hän lupasi minulle pari tainta Coer de Beufiä (suurin tomaatti viime kesänä painoi 650 g, joten haluan juuri tuota lajiketta!) ja Costoluto Florentinoa, kauneinta näkemääni tomaattia. Niistä täytyy kyllä sitten siemenet tallettaa visusti sisätiloihin. Muutenkin omavaraisuus siemenissä on pidemmän tähtäimen tavoitteena, mutta askel kerrallaan.


Listailen tähän näitä kylvöjä, niin pysyvät muistissa ja voin raportoida, miten sitten itivät ja millaisia kokemuksia on onnistumisesta. Kasvualustana käytän perliitillä kuohkeutettua luomua kylvömultaa, astioina mitä milloinkin. Muutamia minikasvihuoneitakin on tullut hankittua. Lämpöä vaativat laitan leivinuunin päälle, ja tehokkaalta näyttää. Tomaatit, joiden itämisajaksi sanottiin 7-10 päivää, ovat jo parissa päivässä itäneet. Muut saavat tyytyä kodinhoitohuoneen vaihteleviin oloihin. Välillä viileämpää ja välillä trooppisempaa, kun vanhanmallinen kuivausrumpu tuottaa lämpöä.

Tomaatit 17.3.2013
Tiny Tim
Bloody Butcher, hyvin varhainen pensastomaatti
Outdoor Girl, varhainen pensastomaatti
Moneymaker, avomaantomaatti
Black Cherry, kirsikkatomaatti
Kirsikkatomaatti Sweet 100F1
Luumutomaatti Incas
Oxheart pihvitomaatti

Yrtit 17-19.3.2013
Basilika Bascuro
Basilika Emily
Basilika Basilico Violetto
Kreikanmeirami (origanum vulgare ssp. hirtum)
Kähäräpersilja
Punahierakka
Rosmariini
Ryytisalvia (salvia officinalis)
Sitruunaruoho (cymbopogon citratus)
Timjami (thymus vulgaris)

Muut 17.-19.3.
Purjo Autumn Giant
Chili Fuego 
Vesimeloni Sugar Baby, iti parissa päivässä
Pupunhäntäheinä (mikä lienee suomeksi) Lagurus ovatus
Koeidätykset omista Sweet Nugget -lajikkeen maissinjyvistä, itivät kahdessa päivässä
Koeidätys luomuista popcorninsiemenistä, tekevät itua, mutta saa nähdä, kasvavatko
Jämäpussi kesäpäivänhattua

Kanakuumottelua

Ensi kesälle on mielessä myös kanojen hankkiminen. Sitä varten hankin alkuvuodesta pari opusta. 


Robert & Hannah Litt: A Chicken in Every Yard
Tässä on nopeasti luettuna paljonkin perustietoa kananhoidosta, mutta esimerkiksi lajiesittelyt hypin yli. Minulla on havitteilla ihan suomalaisia maatiaiskanoja.

Jessi Bloom: Free-range chicken gardens
Uskomattoman esteettinen kirja, jonka upeat valokuvat on ottanut Kate Baldwin. Hankinnan pääasiallinen syy oli mainostus siitä, että kirjassa on tietoa, mitä kasveja kanat rakastavat (=syövät hetkessä) ja mitä ehkä eivät. No en nyt ole sen pidemmälle ehtinyt kuin selaillut vain, ja muistan, että kuunliljat ja lehtikaalit joutuvat hetkessä kanojen ahnaaseen kitaan. Mutta lukuaikaa odotan innokkaasti. Parasta siis lähteä lukemaan, eikä lykätä asiaa sen enempää.